Om Lilleborg / Kostpolitik

Hvorfor en kostpolitik?

Fordi sund og nærende kost er vigtigt for vort generelle velbefindende og vor ydeevne.
 
Sunde madvaner grundlægges tidligt i livet og børn har brug for god ernæring for at vokse og klare alle opgaverne i hverdagen.
 
Vi ønsker i et fællesskab med vore forældre, at tilbyde børnene sund, varieret og indbydende kost. Vi ønsker ligeledes at lære børnene gode vaner f.eks, at spise sammen ved veldækkede borde, sige værsgo, spise pænt og lære at håndtere bestikket med mere.
 
Børnene deltager i indkøb, tilberedning og servering.

Sådan gør vi!

Til morgenmaden tilbydes grød, rugbrød eller andet brød, smør, honning, syltetøj samt morgenmadsprodukter, såsom cornflakes og havregryn.
 
Vi bestræber os på at produkterne er økologiske og danske i det omfang økonomien tillader.

Udenfor spisetid tager børnene en mad fra deres medbragte madkasse, hvis de trænger til en bid brød.

Til frokost spiser børnene deres medbragte mad. Madkassens indhold er forældrenes ansvar og børnene spiser hvad de lyster fra denne. Diverse rester fra madkassen sendes med retur, så forældrene har mulighed for ,at se hvad deres barn har spist den pågældende dag.
Der tilbydes vand til frokost.
 
Hver 2. måned tilbereder vi i børnehaven en frokost med udgangspunkt i gode sunde råvarer. Smørrebrød med lune retter eller varm mad. Og en gang om måneden bager børnene brød, kager eller andet lækkert som de enten spiser i børnehaven eller tager med hjem.

Om eftermiddagen tilbydes børnene årstidens frugt, grønt og rodfrugter, der er altid flere valgmuligheder. Hertil brød (rugbrød, groft brød eller groft knækbrød), pasta eller andet.
 
Variation er vigtig, så der tilbydes indimellem  koldskål, tørret frugt / nødder og lignende. Vi drikker vand og ved særlige lejligheder saft.

Madkassen!

Madkassens indhold er forældrenes ansvar. Men vi henstiller dog på det kraftigste til, at den ikke indeholder Danone, mælkesnitter og lignende da dette er slik og desserter, med unødigt meget sukker og tilsætningsstoffer. Slik hører ikke hverdagen til.
 
 

Inspiration til madkassen!

Forældrene er velkomne til at inspirere hinanden fx via opslag på køleskabene. Det er godt at inddrage børnene i planlægningen af madpakken, og tage udgangspunkt i deres ønsker.
 
Madpakken må gerne overraske med frugt og grønt.
En indbydende madpakke er det halve af fornøjelsen og virker som bekendt godt på appetitten.

Forslag til, hvad der kan lægges i madkassen:

Grøntsager

Mini agurk / gulerod i stave, avocado m. citron, broccoli / kogte bønner, majskolbe, peberfrugter i strimler, ærter, radiser eller små cherrytomater samt diverse pynt som karse og purløg.

Frugt

Frugtsalat, frugtstang, ananas, kiwi, melon, vindruer eller blommer.

Tørret frugt og nødder

Dadler, rosiner, abrikoser, svesker, mandler, hasselnødder og valnødder.

Andet

Ris, salat, kartofler, pastaskruer, grissini, kyllingelår, frikadeller, bacon, spegepølse-haps, pitabrød, tærte, ostestænger, riskiks og pandekage med forskelligt fyld, fx med smøreost i.
Lilleborg - den private børnehave | Stationsvej 7, 4560 Vig  | Tlf.: 5931 5571 | lilleborg@privat.dk